Jan Akkerman & The Juke Joints

Zaterdag 29 november 2014 – Cafe ’t Fortuin in Wervershoof

Jan Akkerman: Gitaarvirtuoos.
Op 29 november met The Juke Joint bij SMEW in ‘t Fortuin.
Jan Akkerman en The Juke Joints treden al weer geruime tijd op met “the blues”.
Het begon met een eenmalige samenwerking tijdens een Bevrijdingsfestival. Het succes mocht er zijn en de samenwerking groeide uit tot een (h)echte band. Stichting Music Events Wervershoof wist hen naar ons dorp te trekken. Op 29 november is het dan zover. Ongekende topmuzikanten in café ’t Fortuin. Dat mag de ware muziekliefhebber niet aan zich voorbij laten gaan.
The Juke Joints uit Zeeland is één van de succesvolste bluesbands van ons land. Hun website komt spetterend binnen op je computer. Te lezen is dat zij een zeer eigen mix van swing, rockabilly, bluesrock, chicago blues en zydeco hebben. Een zeer gevarieerd repertoire dus. De band bestaat al dertig jaar en heeft ook eigen muziek uitgebracht. De band is zeer bekend in het festivalcircuit, tot ver over de Nederlandse grens. The Juke Joints hebben in het verleden een paar keer in Wervershoof gespeeld, onder andere tijdens het toenmalige Carrot Blues Festival.
De grote trekpleister is natuurlijk Jan Akkerman. In zijn glorietijden uitgeroepen tot de beste gitarist van de wereld (1973). In die tijd werd daar over de gehele wereld nog konde van gemaakt in de nieuwsuitzendingen. Hij speelde onder andere in The Hunters (Russian Spy and I), Brainbox (Dark Rose en Down man) en Focus. Vooral met Focus veroverde hij de wereld en maakte hij ook furore in de Verenigde Staten. De topmuzikanten van Focus maakten hits als Sylvia en Hocus Pocus. Hun albums werden hoog gewaardeerd en gingen als warme boordjes over de toonbank. Als soloartiest scoorde hij minder op de hitlijsten, maar leverde hij menig meesterstuk af.
Daarnaast was Akkerman een veelgevraagde sessiemuzikant. Zo speelde de in Volendam woonachtige Amsterdammer mee op albums van The Cats, Specs Hildebrand en André Hazes. Hij is dus betrokken geweest bij een hele verzameling van muziekalbums.
In zijn jeugd pakt Jan de gitaar op en begeleidt hij op jonge leeftijd al Johnny Jordaan. ´Aan de Amsterdamse grachten´ is dan nog een moeilijk nummer voor hem. Hij leert echt gitaar spelen van ene Gerard Gest. Inmiddels weten we dat dat aardig gelukt is. Naast de muziek is het bovendien een lust voor het oog om hem te zien spelen. De handen en vingers vliegen over de snaren. Ogenschijnlijk gemakkelijk haalt hij werkelijk alles uit de klankkast of de electrische snaren. Op zijn site staat heel bescheiden dat hij gast is van The Juke Joints.
Streetwise verzorgt het voorprogramma.
Streetwise bestaat al jaren en de bezetting bestaat nog steeds uit John vd Schaaf op drums,
Ton Boon op bas en Willem Boon op zang en sologitaar.
Ze spelen nog steeds een lekkere vette blues zoals de blues gespeeld moet worden.
Inspiratiebronnen zijn oa Stevie Ray Vaughan en Rory Gallagher.

De aanvang is 21.30 uur, kaarten in de voorverkoop: €12,50 bij ’t Fortuin en de bestuursleden.
Dagkassa: €15,00.